Hadden jullie meteen het idee om de woning energiezuinig te maken bij de aankoop?
Matthias: Het is een oude woning van in 1956 die nog in haar oorspronkelijke staat is. We wisten dat we er iets moois van zouden kunnen maken mits tijd en budget. De bedoeling was van bij de start om het huis zo energiezuinig mogelijk te maken en verstandig te kiezen.
Van label F naar A
Bij onze keuzes hielden we rekening met de beste manier om van een F-label naar een A-label te gaan. Zo gaat ook de waarde van uw woning naar boven. En hoewel we niet meteen van plan zijn onze woning te verkopen, is het toch belangrijk dat de woning haar waarde op zijn minst behoudt en dus ook de centen die je er hebt in gestoken.
Ook het rendement was belangrijk bij de keuze. Als je een warmtepomp steekt maar je laat na om goed te isoleren of om performante ramen en deuren te steken heeft het weinig zin om energiezuinig te verwarmen.
Binnenzijde buitenmuren isoleren als alternatief
Voor het isoleren van de muren, kozen we ervoor om de binnenzijde van de buitenmuren te isoleren. De spouw kon niet geïsoleerd worden omdat ze te smal is. De bestaande buitengevel volledig afbreken, een dikke laag isolatie tegen plaatsen en opnieuw metselen is veel te kostelijk. Zeker omdat ook nog andere werken moeten uitgevoerd worden. Dus kwamen we uit bij het alternatief, de binnenzijde isoleren, wat veel haalbaarder is. Je verliest iets van ruimte binnen, maar de muren zijn met 15 cm toch voldoende geïsoleerd en het is veel betaalbaarder.
De kosten die we zo uitsparen kunnen we gebruiken voor vloerverwarming waarbij we ook diep genoeg gaan graven om voldoende isolatie te kunnen voorzien.
Tussenoplossing voor het dak
We hadden ook graag het bestaande dak volledig vernieuwd, maar hebben dit dan weer niet gedaan omdat er geen budget voor was. Dus nu gaan we het van binnen isoleren en later het dak van buiten uit renoveren zonder dat we de isolatie er opnieuw moeten uithalen.
Wat de ramen betreft, waren we bijvoorbeeld niet van plan om er ventilatieroosters in op te nemen, maar je krijgt geen premies voor ramen die niet voldoen aan de ventilatienormen en het is ook een verplichting volgens de EPB-verslaggeving. Dus hebben we het toch maar gedaan.
Lisa: Door de prijsstijgingen laat ons budget helaas niet toe om ook de meest ecologische materialen te gebruiken, zoals vloerisolatie met schelpen, anders hadden we dit zeker ook overwogen.
Ik bekijk het zo. We investeren in technieken, maar dit zit in de afbetaling van ons huis en die lopen af na 25 jaar. En ik steek de centen dan liever in ons huis dan het te moeten betalen aan de energieleverancier.
Als we al deze werken zullen uitgevoerd hebben, voelen wij ons niet meer aangesproken als het gaat over energie besparen, dan zijn wij in orde (lacht).
Renovatieverplichting Sinds 1 januari 2023 ben je als koper van een energieverslindende woning of appartement (label E of F) verplicht die binnen de 5 jaar op zijn minst te renoveren tot label D. Deze verplichting geldt ook als je een woning hebt geërfd. De termijn van 5 jaar start op datum van het verlijden van de akte. De Vlaamse regering zal deze verplichting stapsgewijs verstrengen in de komende jaren tot label A. Wie de verplichting niet nakomt riskeert een boete. Meer info over de renovatieverplichting De RenovatieCoach zal ervoor zorgen dat je geen enkele premie misloopt. Meer info over alle mogelijke premies op de website van Mijn VerbouwPremie |
Vraag je huisbezoek aan van de RenovatieCoach