Wim en Ann kochten hun huis uit bouwjaar 2007 in datzelfde jaar. Toen eind ’22 een energiecrisis uitbrak, besloten Wim en Ann te onderzoeken of een ander verwarmingssysteem zonder gas minder zou verbruiken. Hun gascondensatieketel was 15 jaar oud en toe aan vervanging,
Bovendien begon de vloer in de woonkamer problemen te vertonen. De voegen barsten één voor één en de tegels kwamen los te liggen. Het koppel dacht zo meteen ook aan vloerverwarming op lage temperatuur. Door vloerverwarming konden misschien ook de radiatoren weg, wat hen extra plaats zou opleveren. Ze schakelden de RenovatieCoach van Energiehuis-WarmerWonen in om uit te zoeken of hun plannen financieel en technisch haalbaar waren.
Keuze voor hybride warmtepomp
Voor de RenovatieCoach was het uitbreken van de kapotte vloer, isoleren en de installatie van vloerverwarming evident. Verlagen op lage temperatuur is de meest toekomstbestendige oplossing en er moest toch iets gebeuren met de tegels, dus dan maar meteen grondig aanpakken. Voor vloerverwarming moet je de vloer wel diep genoeg kunnen uitbreken. Dit was bij Wim en Ann niet vanzelfsprekend, maar met de techniek van anhydriet, een soort gips, kon de dikte van de chape beperkt blijven zodat isoleren en vloerverwarming wel mogelijk was.
Voor de keuze van een warmtepomp was een systeem op geothermie niet mogelijk, omdat de tuin nog maar net opnieuw was aangelegd en diepteboringen in de tuin uit den boze waren. Ook het systeem lucht-lucht zagen Wim en zijn partner niet zitten omdat de buiten- en binnen units teveel plaats innemen. En dus werd uitgekeken naar een hybride warmtepomp. Dit systeem combineert gas en een lucht/water warmtepomp die met elektriciteit verwarmd wordt. Dit systeem vereist slechts één buiten unit. Wanneer gasprijzen hoog staan kan je met dit systeem verwarmen op elektriciteit en omgekeerd. Als je in de toekomst niet meer zal kunnen verwarmen op gas, kan je snel omschakelen naar een systeem dat volledig met een warmtepomp wordt bediend, want de vloerverwarming ligt er al. Een ideale, toekomstgerichte oplossing dus.
Dalend verbruik
Het gasverbruik is gekelderd en het elektriciteitsverbruik is gestegen, maar dat laatste compenseren ze met de zonnepanelen. We verwarmen eigenlijk enkel nog ons sanitair warm water met gas, wat maar 5 % van het verbruik is. Ook bij heel koude nachten schakelt de thermostaat automatisch over op gas. Het systeem onderzoekt het verschil tussen buiten en binnentemperatuur. Indien het temperatuursverschil niet kan opgehaald worden, schakelt het systeem automatisch over op gas om gewenste temperatuur te krijgen, maar voor de rest draait alles op elektriciteit. Hieronder staat het verbruik van gas en elektriciteit. Aangezien de installatie van de warmtepomp gedaan werd in 2022, kan je best 2021 (vóór de warmtepomp) vergelijken met 2023 (erna). Het elektriciteitsverbruik steeg van 4.113 kWh in 2021 naar 5.884 kWh in 2023. Het gasverbruik daalde spectaculair van 10.897 kWh naar 3.042 kWh in 2023.
Is de totale energiefactuur verlaagd?
Dit is moeilijk te zeggen zonder digitale meter. De energieleverancier bezorgt ons maandelijks de fiches met de prijzen zodat we zelf ook kunnen bijsturen. Het grootste voordeel van onze hybride pomp is het comfort en de vrijheid om te kunnen kiezen tussen gas of elektriciteit, afhankelijk van de prijs. Elektriciteit is duurder maar verbruikt veel minder.
Voor de werken hadden Wim en Ann verschillende aannemers nodig: uitbreken, isolatie spuiten, chape leggen, elektricien. Dankzij de RenovatieCoach waren alle werken in 2 weken tijd gedaan. “Gelukkig moest ik niet zelf de aannemers aanschrijven, die waarschijnlijk toch niet zouden willen komen voor zo’n kleine werken. Dus de RenovatieCoach is vooral heel nuttig gebleken om de werken op elkaar te laten aansluiten, maar ook haar kennis van de mogelijkheden en de huidige normen was heel belangrijk.
Tip van de RenovatieCoach
Wacht niet tot de winter om je omschakeling naar een nieuw verwarmingssysteem in te plannen. Wim en Ann kregen via de Mijn VerbouwPremie tot 40 % van hun investering terug. Die mooie premies zullen vanaf 2025 een stuk lager liggen. Bovendien is het eerste huisbezoek van de RenovatieCoach is nog tot eind oktober 2024 gratis.